Monday, July 15, 2019

limbaje de programare

Limbaje de programare


“The book of nature is written in the characters of geometry" ( Galileo)

Un limbaj de programare este un set bine definit de expresii și reguli (sau tehnici) valide de formulare a instrucțiunilor pentru un computer. Un limbaj de programare are definite un set de reguli sintactice și semantice. El dă posibilitatea programatorului să specifice în mod exact și amănunțit acțiunile pe care trebuie să le execute calculatorul, în ce ordine și cu ce date. Specificarea constă practic în întocmirea/scrierea programelor necesare ("programare").



Imagini pentru limbaje de programare

Imagini pentru limbaje de programare

Categorii


  • După paradigma programării
    • limbaje ezoterice, ex. Brainfuck
    • limbaje procedurale; ex. CJavaPerl
    • limbaje funcționale: ex. MLHaskell
    • limbaje pentru programarea logică ex. PrologDATALOG
    • limbaje mixte: ex.LISP oferă un amestec heteroclit și netipizat de programare imperativă și programare funcțională
  • După nivelul de abstractizare (care printre altele corespunde cu ușurința cu care programele pot fi citite și înțelese de către programatori):
    • limbaje de generația întâi: limbajele cod-mașină (limbaje mașină)
    • limbaje de generația a doua: limbajele de asamblare
    • limbaje de generația a treia: limbaje de nivel înalt, cum ar fi C-ul (și toate derivatele sale: C++Java, ...), PascalFortran ș.a.
    • limbaje de generația a patra: limbajele neprocedurale, orientate pe rezolvarea unei anumite clase de probleme: SQL ș.a.
    • limbaje de generația a cincea: limbaje utilizate în domenii precum logica fuzzy, inteligența artificială sau și rețelele neuronalePrologLISP ș.a.
  • După vechime

Execuție

Pentru executarea unui program scris într-un limbaj oarecare, există, în principiu, două abordări: compilare sau interpretare. La compilare, compilatorul transformă programul-sursă în totalitatea sa într-un program echivalent scris în limbaj mașină, care apoi este executat. La interpretare, interpretorul ia prima instrucțiune din programul-sursă, o transformă în limbaj mașină și o execută; apoi trece la instrucțiunea doua și repetă aceleași acțiuni ș.a.m.d
Unele limbaje se pretează bine la compilare; de exemplu limbajele clasice: PascalFortranC. Altele sunt cu predilecție interpretate, de ex. BASICPHPSQL. Multe limbaje moderne combină compilarea cu interpretarea: codul sursă este compilat într-un limbaj binar numit bytecode, care la rulare este interpretat de către o mașină virtuală. De remarcat faptul că unele interpretoare de limbaje pot folosi compilatoare așa-numite just-in-time, care transformă codul în limbaj mașină chiar înaintea executării.

Top 6 cele mai populare limbaje de programare

Cu siguranță nu greșesc dacă spun că în acest moment există și sunt utilizate câteva sute de limbaje de programare. Chiar dacă nu te pasionează domeniul, există o bună șansă ca numele unora dintre ele să-ți fi ajuns la urechi: JAVA, PHP sau C.

Dacă limbajele de programare pe care urmează să le prezint sunt cele mai populare, asta nu înseamnă că sunt și cele mai bune.
Atunci când cineva alege să învețe sau să lucreze într-un limbaj de programare, ia în calcul mai mulți factori. Cred că cea mai importantă este ușurința cu care se învață, pentru că timpul nostru este prețios. Pe urmă contează și programele sau aplicațiile web pe care vrei să le creezi. De exemplu, pentru un site dinamic ai putea utiliza PHP, iar pentru un joc ai putea utiliza C++. Mai sunt și alți factori, dar pentru ei voi rezerva un articol separat.

Topul popularității limbajelor de programare este influențat nu doar de recomandările pe care le fac programatorii sau firmele, ci și de plaja de programe ce pot fi create de un singur limbaj.
       1. C
Este un limbaj utilizat în scop general. A fost dezvoltat în anul 1772 de Dennis Ritchie pentru a fi utilizat pe UNIX. Stă la baza altor limbaje de programare foarte populare, cum ar fi JAVA, C# sau JavaScript.
Dacă vrei să înveți programare C ar fi cel cu care trebuie început. Dacă prinzi bazele C, îți va fi foarte ușor să faci trecerea la un limbaj mai avansat.
C este folosit la crearea limbajelor de programare.

       2. JAVA
Locul întâi era pentru JAVA, dar pentru că el a fost creat cu ajutorul lui C, nu mi s-a părut corect să îi acord această distincție.
JAVA este un limbaj orientat pe obiecte, fiind creat în anii '90 de Sun Microsystems. Este cel mai căutat la ora actuală pentru că este utilizat pentru dezvoltarea conținutului web, aplicațiilor mobile  sau a diferitelor programe. Este baza pentru sistemul de operare Android.
Spre deosebire de C, care are o variantă pentru fiecare sistem de operare, un program scris în JAVA pe Mac OS X poate funcționa foarte bine și pe Windows.
JAVA este predat în universități la orele de știința calculatoarelor. La noi încă se mai utilizează C.
       3. C++
Reprezintă un update al limbajului C, fiind dezvoltat în anul 1979.
Este un limbaj multi-paradigmă (adică implementează mai multe stiluri de construire a elementelor și structurilor) printre care și cel orientat pe obiecte, mult mai util în cadrul proiectelor mai mari.
Deși este destul de vechi (atunci când vorbim de tehnologie), C++ stă la baza unor programe extem de utilizate, cum ar fi Firefox, Winamp sau Adobe.

       4. PHP
Hypertext Processor este un limbaj de scripting (care conține bucăți mici de cod ce automatizează anumite procese, adică nu trebuie să dea utilizatorul comandă) dezvoltat în anul 1996. O dată cu versiunea 5 a trecut la paradigma orientare pe obiecte. Funcționează pe partea de server și e utilizat în crearea de site-uri dinamice. PHP poate fi inclus în codul HTML al unei pagini, nefiind nevoie de fișiere externe care să conțină comenzile. 
Există o luptă între programatorii de JAVA și cei de PHP pe partea de aplicații web. PHP este mai rapid, JAVA este mai stabil. Unul se învață mai ușor, altul necesită cunoștințe de specialitate.
       5. C#
C# este un limbaj multi-paradigmă dezvoltat de Microsoft ce face parte din proiectul NET. Framework . Combină elemente din C și C++ și este utilizat pentru dezvoltatea de programe ce rulează pe platformele Microsoft. Este foarte similar cu JAVA atât ca mod de programare, cât și ca sintaxă.
      6. Python
Este un limbaj de nivel înalt, multi-paradigmă care rulează pe partea de server. A fost creat pe la sfârșitul anilor 1980. Numele nu îi vine de la șarpele cel mare, ci de la un grup de comedie numit Monty Python.
Python se remarcă prin eleganța codului și prin ușurința de interpretare. Este foarte indicat începătorilor în programare. Pentru a defini un concept sunt utilizate mai puține linii de cod decât în alte limbaje de programare.
Python este utilizat de Google, Ubuntu sau NASA.
Până la urmă, indiferent de programul pe care îl cunoașteți sau aveți în plan să îl învățați, nu prea contează cât de popular este. Se va găsi de lucru dacă sunteți profesionist în ceea ce faceți.
Cursurile programare c++cursul ccursul programare PHPcursuri javascriptcurs de programare web Java sunt doar unele dintre cursurile pe care le puteți frecventa în cadrul LINK Academy.

A

B[edit]

C[edit]

D[edit]

E[edit]

F[edit]

G[edit]

H[edit]

I[edit]

J[edit]

K[edit]

L[edit]

M[edit]

N[edit]

O[edit]

P[edit]

Q[edit]

R[edit]

S[edit]

T[edit]

U[edit]

V[edit]

W[edit]

X[edit]

Y[edit]

Z[edit]

No comments:

Post a Comment